Inlägget gjort

Att trivas på sitt jobb

kontorsstolen jobb

Vi människor tillbringar mer eller mindre runt 40 år i arbetslivet. Det är ganska mycket när man tänker på det. Hur man då kan välja att gå till ett jobb som man inte ens gillar eller bryr sig om är för mig helt oförståeligt. Kanske handlar det om hur man blir för bekväm av sig, eller helt enkelt sitter på ett jobb som ändå betalar rätt bra, även om man själv avskyr det. Byter man jobb så byter man garanterat ned sig i lön. Tänk då på om det är värt det, att bli nedbruten vecka efter vecka.

Jag har haft flera olika jobb i mina dagar, och jag tänkte lista saker som gör att jag verkligen trivs på mitt jobb. Tar man sedan motsatsen till detta så hittar man också tecken på vad som inte är så bekvämt att mötas av varje dag på jobbet. Små ljusglimtar är självklart bra, men det räcker knappast för mig för att behålla mig på ett tråkigt kontor en längre tid.

Jobba med motiverade kollegor

Detta är en punkt jag inte kan understryka nog. Att gå till jobbet och bry sig för att sina kollegor också bryr sig är fantastiskt. Diskussionerna som ni har över jobbet kommer ge dig mycket och du vet att de alltid hjälper till vid behov.

En gång så kom en kollega från en annan avdelning fram klockan 18 på en tisdag och sa: ”Hörni. Jag måste få klart en sak till ikväll, det är väldigt viktigt. Jag bjuder på pizza och öl om ni stannar”. Där satt vi hela natten och jobbade. Dagen efter fick han applåder av hela företaget för att han lyckades hålla sin tidsplan. Det kändes väldigt bra att se en vän och kollega få beröm, och jag vet att han hade gjort samma sak för oss.

Arbeta under passionerade chefer

Att ha oseriösa eller elaka chefer är någonting som många säkert har varit med om en eller annan gång. Av min erfarenhet så gäller detta ofta inkompetenta personer som fått chefsrollen endast eftersom att de varit så länge på företaget. Detta resulterar i många negativa trender. Dåligt arbete, stämningen är kass och folk säger upp sig.

Se till att jobba under chefer som bryr sig om hur du mår och vill hjälpa dig att må bättre. Bra företag bygger en kultur som du gärna vill komma tillbaka till. I ett möte med en tidigare chef så satte vi oss ner på ett café, han bjöd på kaffe och frågade ”vad kan jag göra för att du ska bli gladare på jobbet?”. Det är dessa chefer man sen vill ge tillbaka till och arbete under.

Vara på ett öppet kontor

För vissa behöver detta inte vara en nödvändighet så klart, men för mig är detta väldigt viktigt. Ett öppet kontor bidrar väldigt mycket till att samarbetet mellan olika avdelningar förbättras. Om du enkelt kan promenera över och ställa en fråga, eller bara sätta dig i närmaste soffa där någon annan person också sitter, så förbättras kommunikationen markant.

Ett bra kontor har också bra kontorsutrustning. En fördel är att ha höj- och sänkbara skrivbord för att kunna stå upp och jobba då och då. En bekväm kontorsstol är också att föredra, så du orkar med hela dagarna på kontoret.

Se till att du inte blir underbetald

Ett vanligt misstag bland nya på arbetsmarknaden är att man inte tar tillfället i akt och förhandlar fram ett bra avtal för sig själv. Tänk på att du är värdefull, att företaget vill ha dig, annars hade de aldrig kallat till intervju. Se till att ställa frågor likt ”Varför ska jag jobba just här?” och ”Vad är det bästa med ert företag enligt dig?”.

När du sedan löneförhandlar efter ett tag på företaget så är det dags igen. Styrk med dina senaste uppgifter vad du har gjort bra och tryck på vad du tycker att du är värd. Att hitta en ny, duktig anställd är mycket jobbigare för ett företag än att höja din befintliga lön. Kan du inte få upp lönen så kan du försöka förhandla in andra fördelar, varför inte få gå hem tidigare varannan fredag?

Så, för att trivas på ditt jobb, kom ihåg att:

  • Jobba med motiverade kollegor
  • Arbeta under passionerade chefer
  • Vara på ett öppet kontor
  • Se till att du inte blir underbetald